duminică, 8 august 2010

DORINA OPREA - mesager al cântecului popular de pe Valea Mureşului Superior


Am vazut lumina zilei intr-o dimineata de vara, 22 iunie, intr-un sat frumos numit Dumbrava, in mirifica zona a Vaii Superioare a Muresului, la poalele Muntilor Calimani. Am fost al patrulea copil al familiei Teodor si Viorica Oprea, oameni simpli, cu dragoste si frica de Dumnezeu, care au stiut sa ne insufle si noua, copiilor, aceste sentimente. Pentru ca m-a adus pe lume aproape de ziua de Sânziene (24 iunie), mama a vrut sa-mi puna numele de Sânziana, insa nasa s-a impotrivit, dorind sa ma boteze cu numele Dorina. Cred ca acest nume, care vine de la cuvântul dor, mi se potriveste mai mult, pentru ca „dorul” m-a insotit mereu si l-am purtat in suflet de mica.
Cântecul popular, l-am indragit de foarte mica, de la gradinita, ascultând radioul si invatând cântecele care se difuzau, pe care le cântam la fiecare serbare. Sansa vietii mele a fost ca la una dintre serbarile scolare din clasa a IV-a sa fie prezent marele oboist Pavel Tornea, profesor la Liceul de muzica nr.1 din Bucure[ti (actualul „Dinu Lipatti”) care, auzindu-ma, mi-a propus sa ma inscriu la acest liceu.
Din clasa a V-a, in urma unui examen, am urmat cursuri de muzica, studiind timp de 4 ani oboiul cu maestrul Pavel Tornea. Dragostea pentru cântecul popular m-a determinat sa renunt la oboi si, la sfârsitul clasei a VIII-a, sa dau concurs la clasa de canto popular, unde i-am avut profesori pe Gavril Prunoiu si Mia Barbu. Inca din perioada liceului am inceput colaborarea cu ansambluri de amatori din Bucuresti (“Hora Bucurestiului”, “Ciuleandra”) si cu ansamblurile profesioniste “Doina Ilfovului”, “Doina” al Armatei, “Rapsodia Româna”.
Am avut norocul sa cânt sub bagheta celor mai mari dirijori: Radu Voinescu, Ionel Budisteanu, Paraschiv Oprea, Marin Cioaca. Dupa terminarea liceului, am ocupat, prin concurs, un post de solist vocal la Orchestra Populara profesionista „Tarina” din Alba Iulia, iar din 1988 sunt solista a Ansamblului profesionist „ Muresul” din Târgu Mures. Mi-am continuat studiile muzicale si am absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj, specialitatea Pedagogie Muzicala.! In cei peste 25 de ani de scena ca solist am dus cântecul si portul popular in multe tari: Franta (de 14 ori), Olanda, Belgia, Irlanda, Anglia, Polonia, Danemarca, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Egipt, Ungaria etc.
În acesti ani am realizat zeci de inregistrari la Radio Bucuresti, Radio Cluj, Radio Târgu Mures, precum si la unele studiouri particulare, cântece pe care le-am inmanuncheat pe cele 12 albume aparute, 6 individuale si 6 impreuna cu alti solisti.
Am realizat sute de filmari, la aproape toate posturile de televiziune centrale, si foarte multe la cele regionale si locale. Paralel cu activitatea artistica de la Ansamblul profesionist „Muresul”, din 1999 sunt profesor de canto popular la Scoala de Arte din Târgu Mures, unde cu multa dragoste modelez vocile si indrum pasii tinerilor care doresc sa porneasca pe drumul cântecului popular. Repertoriul meu este alcatuit din doine, invârtite, jocuri fecioresti, colinde si pricesne ( cântece religioase).
Pentru mine, cântecul popular este o buna parte din inima si din viata mea. Mi-a fost si-mi este cel mai bun suport sufletesc in toate momentele grele, mi-a fost si-mi este cel mai bun prieten, care nu m-a tradat niciodata. Poate de aceea si eu, la rândul meu, am sacrificat multe pentru cântec. Nu-mi pare rau! Daca ar fi s-o iau de la inceput, mi-as alege acelasi drum, al cântecului popular.
Tot din dragoste pentru cântec si pentru oameni, din 2002 sunt realizator de emisiuni folclorice la un post de televiziune local din Târgu Mures. De-a lungul celor peste 25 de ani de activitate artistica am avut onoarea sa cânt alaturi de aproape toti marii artisti ai tarii. Ii apreciez si ii admir pe toti artistii adevarati! De la fiecare dintre ei am avut câte ceva de invatat.
Cântecele cele mai mult cerute de public în spectacole si la emisiunile de dedicatii muzicale sunt :
Sub ciresul de la poarta ;
La marginea satului;
Paharut cu floricele;
Muresule-a tale pietre;
Mi se pare ori vad bine;
Muresana-s muresana;
T e astept bade diseara ,
Pe ulita-n sus si-n jos, Stau si ma-ntreb când si când etc.
Albume:
Fara titlu- Dorina Oprea 1992
- Elerctrecord Bucuresti, Muresana-s muresana 1995
- Eurostar Bucuresti, Muresule-a tale pietre 1998
- Sonex Zalau, Priveste Doamne pe pamânt 2000
- Tîrgu Mures, În noaptea sfânta de Craciun 2002
- Oltenia Star Music, Stau si ma-ntreb când si când 2003
- Oltenia Star Music. Comune cu alti solisti: Top Ardeal 1998
- Sonex Zalau, Veta Biris si prietenii 1999
- Sonex Zalau, Fara titlu cu Ansamblul Artistic Profesionist Muresul 2002, De la români pentru români 2004
- Oltenia Star Music, Sara buna gazda buna 2005
- Oltenia Star Music, Grupul „Muresencele” 2005
- Glas Transilvan Cluj ( colinde). 
În prezent am în lucru un nou album cu cântece de pe Valea Superioara a Muresului care va fi gata pâna în februarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu